Prevenció

Fogtápláló étkezés

A gyerekek szeretik a változatosságot, a játékokban éppúgy, mint az étkezésben, italfogyasztásban. Ezáltal nem csak kellemesen érzik magukat, de változatos, tápanyagokban gazdag étkezéssel egészségesen fejlődhetnek, velük együtt fogaik is.

Fontos:

  • a fehérjedús táplálkozás
  • az ásványi sók (Ca, Mg, foszfor)
  • nyomelemek (fluoridok) bevitele szervezetükbe.
  • A vitamin a zománc, B vitamin a dentin-állomány fejlődését segíti, míg védő szerepet tulajdonítunk a C-vitaminnak (Dr. Chen)
  • rendkívül fontosnak a D-vitamin szerepe, hiszen hiányában a Ca felszívódása meghíusul és a fogállomány keménységében bekövetkezett változás miatt a fog sérülékenyebb lesz
  • Minipatikánkban D-vitamin krém formában kapható (D3krém, mely bőrön át 100%-ban felszívódik, veszteség nélkül).
  • zsírok védő hatással rendelkeznek, bevonó hatásuk folytán, míg a földimogyoró és a sajt beiktatása a táplálékba csökkenti a fogszuvasodást.

Kétségtelen, hogy a fogszuvasodás nem öröklődő betegség. Vannak azonban hajlamosító tényezők, melyek örökölhetők, és így adott egyén szuvasodási hajlama nagyobb lehet, mint az átlag.

Várandós kismamáknak gyakoribb fogászati kontroll javasolt a fogínygyulladás, a fokozott fogkőképződési és fogszuvasodási hajlam miatt (hormon- és nyálösszetétel változások).