Gyökérkezelés

GyökérkezelésA gyökérkezelés kultúrált kivitelezésének! és a kiváló zsibbasztó, érzéstelenítő oldatoknak (Ultracain Ds-Forte- lsd.még érzéstelenítés) köszönhetően fájdalommentes. Ritkán jelentkezhet elviselhető mértékű érzékenység, mely orvosi kontroll mellett felejthető. Gyökérkezelés az utolsó lehetőség, hogy a fogat megtartsuk. Gyökérkezelésre van szükség, ha a fogbél (fogideg) erősen gyulladt vagy elhalt. Ilyenkor a gyulladás a RTG felvételen a gyökér csúcsa körül általában már látható. Az előzmények nem mindig okoznak tüneteket. A gócfog gyakran csak egy aktuális röntgenfilm, vagy a fog életképességének vizsgálatakor derül ki. A gyökérkezelés sok tapasztalatot igénylő beavatkozás. A kezelés két részből áll:

Gyógyszeres kezelés

A gyulladt szövetek eltávolítását, a gyökércsatorna tisztítását követően gyógyszeresen kezeljük a foggyökereket. A kezelt fogat általában ideiglenes töméssel lezárjuk. Gyakran előfordul azonban, hogy a fogat bizonyos ideig nyitva kezeljük, oxigénhez juttatjuk, majd egy-két nap múlva visszazárjuk. A kezelés lehet elhúzódó is, legtöbbször azonban 3-4 alkalomra van szükség. Csak a gyógyult fog teljes tünetmentessége esetén végezhető el a fogban található gyökércsatorna tömése, más szóval a gyökértömés.

Gyökértömés

A gyökérkezelés befejező lépése: a gyökértömés.
A gyulladt foggyökér gyógyítását követően, a fog tünetmentessége esetén véglegesen tömhető a gyökércsatorna. A fogcsatornát (foggyökér) egy speciális tömőanyaggal tömjük, mely guttapercha-ból és pasztából áll. A gyökértömés fő célja, hogy hermetikusan lezárja a fogcsatornát és megakadályozza a baktériumok és szövetnedvek fogcsatornába jutását, a gyökércsatorna-rendszer újrafertőződését, a gyulladás kiújulását. A helyesen kivitelezett gyökértömés időigényes, sok tapasztalatot igényel. A gyökértömés a gyökércsatornában a foggyökér csúcsáig ér, falálló.

A nem pontosan a gyökércsúcsnál végződő, rövidebb vagy hosszabb gyökértömés gyulladáshoz vezet!!

A gyökértöméskor alkalmazott speciális tömőanyag szövetbarát, nem allergizál. Nedvesség számára átjárhatatlan, nem befolyásolják szövetnedvek. Sajnos a gyökértömés idővel a fogat elszínezheti, de a gyökérkezelt fogaink fogfehérítő szerekkel hatékonyabban világossá tehetők.
Gyökérkezelés után a kezelt fog ugyanolyan értékű, mint a saját ép fogak, de mivel erősen sérült fogakról van szó általában, célszerű a gyökérkezelt fogakat a törésveszély miatt koronával ellátni.

Rizikó

Gyökérkezeléskor az anatómiai viszonyok és a gyulladás típusa komoly befolyásoló tényezők lehetnek, de az esetek túlnyomó részében a fogak menthetők. Vannak azonban szélsőséges esetek, ilyenkor még a leggondosabb ellátás és a technikai lehetőségek alkalmazása mellet sem adható garancia. A fog megtartása a páciens egészségét szem előtt tartva ilyenkor már nem javasolt.

Röntgen

A szükséges RTG film készítést a minimálisra redukáljuk. A kezelés során azonban szükségesnek tartjuk legalább két film elkészítését, komplikáltabb esetekben akár három is lehet.

Várandós kismamák

RTG film készítése szigorúan tilos!
Ilyen esetekben elektromos mérőkészülékkel (NOVAPEX-kép!) határozzuk meg a kezelt fog gyökerének hosszúságát, a gyökércsúcsot a gyökértöméshez. A kezelés RTG film készítése nélkül is lehetséges. Sajnos a foggyökér gyulladásáról képet nem láthatunk.


Fogászati rendelő

Cím | 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 19/a
Telefon | 0630 | 553 1373
Email | info@bathadent.hu